Angst…

Angst waarschuwt je voor gevaar. Iedereen is wel eens bang toch! Je hebt gezonde angst, dat is een gezonde reacties, als je bijvoorbeeld een brandlucht ruikt. Je schrikt en je lichaam reageert daarop om snel in actie te kunnen komen. Gezonde angst hebben we nodig om te kunnen overleven!

Maar wat als je je angstig voelt in bepaalde situaties waarbij angst eigenlijk niet nodig is. De angst neemt het dan over van jou en gaat je in de weg staan waardoor jij er problemen door ervaart in je dagelijks leven. Het kan ook zijn dat je juist door de angst bepaalde dingen gaat vermijden om de angst zo niet te voelen waardoor je in een isolement komt.

Last van Angst?

Angst kan je leven compleet overnemen en zet jou hierdoor buitenspel. De angst zorgt er dan voor dat je niet opmerkt wat er om je heen gebeurt, waardoor jij niet op de juiste manier kunt reageren.

De angst kan zelfs overgaan in een paniekaanval hierdoor kun jij niet ervaren wat er gebeurt en nemen je gedachten en gevoelens het over en reageer je juist daarop. .

Mijn angst was uitgegroeid tot angst en paniekaanvallen waardoor ik  heel veel dingen vermeed en mijn wereldje erg klein was geworden.

Herkenbaar voor jou? Met Hypnotherapie kun ook jij de transformatie maken!


Wanneer is Angst een probleem?

Als angst je belemmert in het dagelijks leven. Dat kan op verschillende manieren, wanneer je het bijvoorbeeld eng vind om met mensen of in een groep te praten, jezelf laten horen en laten zien, naar openbare plaatsen te gaan of te telefoneren. Dit zijn een aantal voorbeelden die ik deed uit angst.

De angst speelt zich vooral af in je hoofd, je hoofd zegt dat er allerlei gevaren dreigen wanneer je dit doet. Hierdoor wordt je belemmerd en kun je je passie niet volgen. 

Wil jij je passie gaan volgen en de angsten gaan overwinnen? 

Hoe ontstaat angst?

Angst ontstaat over het algemeen tussen je 0 en 7 jaar. Je ouders/opvoeders doen wat hun geleerd is en reageren ook vaak uit bescherming. Je ouders/opvoeders geven onbewust hun angsten door. Als een van de ouders/opvoeders bijvoorbeeld bang is voor honden dan is de kans groot dat de kinderen ook bang zijn van honden. Onbewust wordt de angst door gegeven. Alles gebeurt onbewust en een keer iets meemaken dat kan, twee keer iets meemaken is toeval maar na de derde keer generaliseert je brein het. Alleen het zaadje is al bij de eerste keer gepland en groeit uit tot onkruid en daar hoef je helemaal niets voor te doen. 

Door ervaringen met je ouders/opvoeders, docenten, klasgenootjes, vrienden en vriendinnen. Onbewust uit eigen ervaringen kunnen hun jou allerlei overtuigingen mee hebben gegeven, zowel positieve suggesties als negatieve suggesties. Misschien heb je de overtuiging “ik ben niet goed genoeg” of “ik kan dat toch niet”.

Deze overtuigingen gaan hun eigen weg bewandelen waardoor je in gevecht bent met jezelf en je angst. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat je eerder stopt of zelfs dingen gaat vermijden. Als iets niet lukt of niet direct wil lukken, dan zie je dit als een bevestiging van je overtuigingen.

Ben jij klaar om de transformatie te maken?